Skip links

René Reurink

Persoonlijk begeleider ’s-Heeren Loo

“We weten nu dat de HUME spanningsopbouw kan herkennen, maar we zijn er nog niet achter waar het gedrag van Sarah precies vandaan komt. We doen daarom ook graag mee met implementatiefase om daarachter te komen!”

Ik werk nu ruim 18 jaar bij ’s-Heeren Loo en ruim 5 jaar bij deze woning. De woning betreft een 2onder1kap woning met 14 cliënten die we begeleiden met 3 persoonlijk begeleiders. Op onze groep wonen cliënten met gedragsproblemen waarvan het onvoorspelbaar is waar dit gedrag vandaan komt. Bij de ene cliënt is dit beter te voorspellen dan bij de ander.

Wij hebben Sarah (fictieve naam) als casus aangemeld voor de HUME. Het ene moment zit zij rustig aan de tafel en het volgende moment gooit ze met stoelen naar andere cliënten en/of zorgpersoneel. Sinds 2 jaar is er geen spanningsopbouw meer zichtbaar en kunnen wij dit gedrag dus niet meer aan zien komen.

Voor ons is het onduidelijk waar dit gedrag vandaan komt en daar willen we graag achter komen. We willen deze escalaties het liefst kunnen voorkomen. De escalaties hebben namelijk echt een gigantische impact op andere cliënten, die hebben soms wel een week nodig om te herstellen en vertrouwen te krijgen dat ze veilig zijn.

Na een aantal metingen is er aangetoond dat het gedrag wat wij zien, overeenkomt met wat er is gemeten. Ook heeft de HUME dankzij de fysiologie en modellen spanningsopbouw geconstateerd. Tijdens de meting was namelijk te zien dat vóór een escalatie inderdaad de hartslag en huidgeleiding omhoogging bij Sarah en dat dit werd herkend als stress/spanningsopbouw door de HUME. Dit was voor ons niet zichtbaar.