Skip links

Koen Rosbender

Gedragswetenschapper 's - Heeren Loo

“Ik ben heel erg benieuwd of spanningsopbouw voor een escalatie überhaupt aanwezig is, of dat een escalatie veelal uit het niets komt. Dankzij de HUME kunnen we dit gaan meten en zodoende op tijd een interventie doen. Daarmee kan de HUME een revolutionaire verandering teweegbrengen binnen mijn vakgebied en bijdragen aan de ontwikkeling van de behandellijn.”

 

Binnen mijn werkpakket werk ik bij ‘s-Heeren Loo met cliënten met een laag functioneringsniveau. Zij kunnen verbaal niet aangeven wanneer er spanning aanwezig is, wat zich kan uiten in een escalatie. Er zijn cliënten met een hoge pijngrens, we weten dat er intern bij de cliënt iets speelt, maar we kunnen niet altijd waarnemen wanneer dat gaande is.

Toen ik voor het eerst over de mogelijkheden van de HUME hoorde klonk het als een futuristisch systeem. Spanning en spanningsopbouw bij een cliënt kunnen uitlezen, wat niet met het blote oog waarneembaar is, is dat niet té mooi om waar te zijn?

In het begin had ik dan ook zeker mijn bedenkingen, met name om het onderdrukken van positieve spanning, zoals bij blijdschap. Maar naarmate ik beter werd geïnformeerd en we deelnamen aan de validatie fase werden mijn bedenkingen omgezet in enthousiasme. Ik zag hoe nauwkeurig het model van de HUME spanning kan duiden en hoe dit na de personalisatie alleen maar wordt verhoogd. Het model wordt echt per cliënt afgesteld.

We hebben voor de HUME twee cliënten aangedragen die beiden soms heel erg hoog in spanning kunnen schieten waarbij ze fors agressief worden naar zichzelf, naar anderen én naar de omgeving. Die opbouw van de spanning is visueel niet zichtbaar. Ik ben heel erg benieuwd en nieuwsgierig of die spanningsopbouw voor zo’n escalatie überhaupt aanwezig is, of dat een escalatie veelal uit het niets komt. Voorheen keken we vooral achteraf naar deze incidenten via videobeelden. Waren er factoren die te maken hadden met escalatie? Komt dat door een deur die open staat? Of lawaai dat uit de woonkamer komt?

Dankzij de HUME kunnen we binnenkort proactief met de spanning van een cliënt aan de slag, in plaats van reactief. Wat gebeurt er met de spanning van een cliënt als je een interventie inzet? Met de Early Warning functie van de HUME kunnen we dit gaan meten en daarmee de behandellijn anders uitrollen. Je kan dan direct inspelen op de spanningsopbouw van een cliënt en een interventie inzetten. De HUME kan daarmee een revolutionaire verandering teweegbrengen binnen mijn vakgebied en bijdragen aan de ontwikkeling van de behandellijn.